Presbiteryenizm

Presbiteryenizm

Presbiteryenlik, piskoposluğu reddeden İhtiyar Meclisince yönetilen Kalvinist sistem. Protestanların bulunduğu Reforme Kilise mensuplarına verilen addır. Presbiteryenler olarak isimlendirilirler. Mensupları Presbiteryanizmin havariler tarafından vaaz edilmiş bir sistem olduğuna inanır.[1]

Modern Presbiteryen Kilisesi, Protestanlığın Kalvinist geleneğinin bir parçasıdır ve kökeni öncü reformcu John Knox'un doğum yeri olan İskoçya’ya dayanır.

İskoç teolog ve yazar John Knox, Reformcu görüşleri sebebiyle 1549'da memleketinden İngiltere’ye sürüldü. Mary I’in tahta geçmesi ve Katolikliği tekrar canlandırması üzerine İngiltere’den de sürülen Knox, Cenevre’ye, ardından da Frankfurt’a taşındı. Cenevre’de Jean Calvin’le tanıştı ve Kalvinist görüşü benimsedi. Memleketi İskoçya’ya geri döndüğünde İskoç halkı ve asilzadelerini Kiliseyi reform etmeye ikna etmesiyle Presbiteryenlik ortaya çıkmış oldu. Günümüzde Birleşik Krallığın yanı sıra Kuzey Amerika, Okyanusya, Afrika ve Asya’da 75 milyonu aşkın Presbiteryen bulunur. Özellikle Kuzey Amerika ve Okyanusya’daki Presbiteryenler genellikle Avrupa’dan göçen İskoçların soyundan gelmektedirler.

Presbiteryen ilahiyatı özellikle tanrının egemenliğini, kutsal yazıların yetkisini ve kurtuluş için lütuf yoluyla Mesih'e imanın gerekliliğini vurgular. Vaftiz ve Efkaristiya olmak üzere iki Sakrament kabul edilir.

Kaynakça

  1. ^ "Türk Dünyası Presbiteryen Kilisesi resmi sayfası". 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021.

Related Articles

Yorum yapma yetkiniz yok.

Site Kullanım kuralları

Bu sitede yapılan yorumlar için aşağıdaki kurallar geçerlidir.
   1-Sitedeki yorumlar, kullanıcıların kendi kişisel görüşleridir ve doğruluğu garanti edilmez.,
   2-Yapılan yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanır, onaylanması biraz zaman alabilir. Yapılan yorumlar niteliksiz veya anlamsızsa yayınlanmayabilir. Yayınlanmış yorumlar gerekli görüldüğünde silinebilir.
   3-Yorum kısmında soru sormadan önce, diğer kullanıcıların sordukları sorulara cevap vererek yorum yapmak, tüm kullanıcılar açısından daha faydalı olacaktır. Çözülen bir problem, bir tecrübe yorum kısmında paylaşıldığında, diğer kullanıcılar açısından faydalı olacaktır.
   4-Yorum kısımında kişisel bilgilerin yayınlanması yasaktır. İsim, telefon numarası, adres, reklam içeren yorumlar onaylanmaz ve yayınlanmaz.
   5-Yorumlarda sorulan sorulara, site yönetimi tarafından cevap verilme zorunluluğu yoktur.
   6-Yorum bölümüne sorulan sorulara herkes cevap yazabilir, cevapların doğruluğu garanti edilemez.
   7-Yorum olarak yayınlanmış yazıların tüm hakları, site yönetimine aittir, yorum yapan kişi bunu baştan kabul etmiş sayılır.
   8-Sitedeki tüm içerikler ve yorumlar, kesin doğrular değildir. Kullanıcıların, bu yayınlarla ilgili faaliyetleri, kendi sorumluluklarındadır. Her türlü oluşabilecek olumsuz durumdan, kişilerin kendisi sorumludur. Bu konuda bu sitenin bir taahhüdü ve sorumluluğu yoktur.
   9-Yorum kısmı kullanılırken, google+ hesabıyla, özel isim girerek veya anonim (unknown) olarak yorum yapılabilir.